Mitä omavalvonta oikeastaan on?

Julkaisija eSmiley asiantuntijat ruokaturvallisuus / /

Elintarvikkeiden kanssa työskentely tuo mukanaan suuren vastuun. Ruoka, jota myydään ja tarjoillaan asiakkaille, tulee olla käsitelty oikealla tavalla. Puute keittiön hygieniassa tai yksittäisen raaka-aineen käsittelyssä voi johtaa vakaviin seurauksiin ja vaikuttaa jopa suuriin ihmismassoihin. Suorittamalla omavalvontaa voit varmistaa, että ruoka on turvallista. Ruokaviraston sivulla kerrotaan:

"Elintarvikkeisiin voi liittyä sellaisia vaaratekijöitä, jotka aiheuttavat ihmiselle terveydellisiä haittoja. Vaara voi olla mikrobiologinen, kemiallinen tai fysikaalinen tekijä, joka saattaa heikentää elintarvikkeiden turvallisuutta ja aiheuttaa kielteisiä terveysvaikutuksia kuluttajille."

Omavalvonnalla siis hallitaan vaara- ja riskitekijöitä. Näiden riskien vuoksi sinun tulee suorittaa omavalvonta asianmukaisesti varmistaaksesi, että käsittelemäsi ja valmistamasi elintarvikkeet ovat turvallisia.

"Toimijan on tunnistettava omaan toimintaansa ja käsittelemäänsä elintarvikkeeseen liittyvät elintarviketurvallisuutta vaarantavat tekijät ja huolehdittava niiden hallinnasta."

Mitä omavalvonta on?

Omavalvonnalla varmistat, että raaka-aineet, työrutiinit, keittiöhygienia ja henkilökohtainen hygiena on vaaditulla tasolla pyörittääksesi asianmukaista liiketoimintaa. Esimerkiksi ruokaa valmistettaessa on tarkistettava jääkaapin tai pakastimen lämpötila, aivan kuten lämpötila on tarkistettava ruokaa lämmitettäessä ja jäähdytettäessä. Ruokavirasto täsmentää:

"Omavalvonta on elintarvikealan toimijan oma järjestelmä, jonka avulla toimija pyrkii varmistamaan, että elintarvikkeet ovat turvallisia ja elintarvikelainsäädännön vaatimusten mukaisia. Toimijan on tunnistettava omaan toimintaansa ja käsittelemäänsä elintarvikkeeseen liittyvät elintarviketurvallisuutta vaarantavat tekijät ja huolehdittava niiden hallinnasta. Omavalvonnassa on huomioitava kaikki toiminnan vaiheet.”

Jokaisen yrityksen vastuulla on varmistaa, että elintarviketurvallisuus huomioidaan ja omavalvonta hoidetaan sekä lainsäädäntöä noudatetaan. Ruokavirasto linjaa, että elintarvikealan toimintaa valvova viranomainen arvioi toimijan omavalvonnan riittävyyden. Kun omavalvonnan toteutusta valvotaan käytännössä, valvojan tehtävänä on verrata toimintaa elintarvikemääräysten vaatimuksiin. Lisäksi Ruokavirasto muistuttaa, että omavalvontaan liittyy tiettyjä kirjanpitovaatimuksia. Omavalvonnan kirjausten avulla yritys pystyy esittämään valvojalle, että omavalvonta toteutuu. Myös omavalvonnan kirjausten säilytyksestä on huolehdittava.

 

Mitkä ovat hyvän omavalvonnan perusedellytykset?

Erilaiset toiminnot vaativat erilaisia ​​rutiineja, mutta tietyt perusvaatimukset koskevat kaikkia elintarvikeyrityksiä. Tässä esimerkkejä toiminnoista, jotka voivat olla omavalvonnan perustana:

- henkilöstön koulutus

- henkilökohtainen hygienia

- laitoksen tilat, laitteet ja huolto

- siivous

- tuholaistorjunta

- lämpötilan valvonta

- veden laatu

- tavaran vastaanottaminen

- elintarviketiedot: merkinnät, oikeudenmukaisuus

- jäljitettävyys

- mikrobiologiset ja kemialliset kriteerit

 


Miten omavalvonta suoritetaan?

Omavalvonnan suorittamiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa, sen tarkoitus on auttaa yritystä tuottamaan turvallisia ja riskittömiä palveluita asiakkailleen. Omavalvonta voidaan dokumentoida esimerkiksi paperille tai digitaalisesti. Omavalvonnan tekemisessä digitaalisesti on kuitenkin ilmeisiä etuja, koska järjestelmä voidaan helposti räätälöidä jokaiselle yritykselle ja toimialalle. Voit lukea lisää digitaalisen omavalvonnan eduista täältä.eSmiley – Pohjoismaiden suurin digitaalisen omavalvontapalvelun tarjoaja

eSmileyn avulla sinulla on kaikki omavalvontaan tarvittava koottuna yhteen paikkaan. Digitaalista järjestelmäämme käyttää tällä hetkellä yli 17 000 asiakasta ympäri Pohjoismaita, ja se antaa sinulle täyden hallinnan yrityksesi elintarviketurvallisuudesta.

Järjestelmä on mukautettu elintarviketurvallisuutta ja hygieniaa koskevien lakien, määräysten ja alan standardien mukaisesti. Lisäksi asiantuntijamme luovat ohjelman puolestasi ja räätälöivät riskianalyysisi, kontrollipisteesi sekä päivittäiset rutiinisi. Näin saat yritykseesi ja toimialaasi räätälöidyn valmiin ratkaisun omavalvontaan, jotta voit helposti varmistaa, että tarjoamasi ruoka on turvallista.

LUE LISÄÄ ESMILEYN DIGITAALISESTA OMAVALVONNASTA JA VARAA ESITTELY:

Varaa aika demoon